Brugertest af Black Diamond Distance 15 rygsæk

Lever Black Diamond Distance 15 rygsækken, som kommer til foråret 2019, op til forventningerne? Det satte vi de erfarne løbere, Rune Yates og Carsten Skov, til at teste for os. Her får du deres tanker om den lette og slidstærke rygsæk som er tænkt til fastpacking og alpine eventyr.

Brugertest af Black Diamond Distance 15 rygsæk

Foto: Rune Yates

Rune Yates skriver om Black Diamond Distance 15

Jeg har i 5 uger haft en demoprøve af den kommende løbevest/taske fra Black Diamond, Distance 15, til test. Jeg har løbet og hiket med den på mange ture i forskelligt tempo, vejrforhold og terræn. Da det er en demoprøve har jeg ikke modtaget nogle informationer/specifikationer på den, så jeg er bare gået i gang, uden nogen form for forventning til hvad den skal kunne.

Første indtryk når man holder tasken i hånden er at den er meget let. Jeg har vejet den 424 gram til hvilket er i den gode ende når man tænker på at volumen er 15 liter. Tasken har et rent og minimalistisk look, som på det designmæssige plan tiltaler mig, og som gør at jeg også har brugt tasken til hverdagsbrug.

Tasken består af et hovedrum med hurtig adgang til indholdet af rygsækken via en lille krog til det vandtætte ydre og lukkesystem bestående af en snor man trækker tæt. Selve hovedrummet indeholder en integreret sikkerhedslomme med lynlås til pung, nøgler, mobil eller hvad man ellers vil være sikker på bliver i tasken samt et ekstrarum op i mod ryggen hvor jeg tænker at man kan opbevare en væskeblære hvis man er til det. (Jeg har ikke brugt væskeblære med rygsækken.)

Selve tasken sidder godt på kroppen og ”lukker til” omkring skulderne med en form for skulderbånd med sømløs kant. Der er absolut ingen irritation under aktivitet og tasken sidder som svøbt på kroppen

Bagsiden af Black Diamond Distance 15

Bagsiden er lavet af et materiale jeg vil beskrive som vandtæt. Jeg ved, som sagt, ikke om det er 100 procent vandtæt, men da jeg har testet rygsækken på en 3 timers hike i silende regn uden vådt indhold til følge, er min fornemmelse at det er så godt som vandtæt.

Brugertest af Black Diamond Distance 15 rygsæk

Foto: Rune Yates

På indersiden af tasken, altså ind mod ryggen, findes et af de store plusser ved tasken. Jeg har tidligere været irriteret over at man ikke kan lave en taske der kan holde sved og fugt fra ryggen ude. Det virker til at Black Diamond er lykkedes med dette ret godt. Jeg har efter mine løbeture haft hånden nede i tasken og det har uden undtagelse føltes tørt. Jeg har heller ikke kunnet set kondens eller andet vand på mine vandtætte poser jeg har haft i tasken. Det virker altså til at der er en form for membran på bagsiden som beskytter indholdet af tasken mod sved og kondens. Kæmpe plus i min verden. På indersiden er også skumpuder som giver luft mellem ryggen og den membran der holder fugten ude. De føles behagelige og det fungerer godt i praksis.

Siderne

På siden af tasken er endnu et kæmpe plus. Nemlig to rum til opbevaring af stave. Jeg anbefaler i øvrigt Black Diamonds carbon stave, og de passer også perfekt ned i rummene, også når tasken er proppet er det nemt at få dem på plads. Hvis man har de justerbare stave, kan man med fordel forlænge dem, så behøver man ikke tage taske af, men bare hive dem frem som ninjasværd når man skal bruge dem. Stavene bliver også på plads under hurtigt nedløb. Dette er klart det bedste system til opbevaring af stave jeg har prøvet.

Brugertest af Black Diamond Distance 15 rygsæk

Foto: Rune Yates

På begge sider findes et reflekterende kompressionssystem til at komprimere tasken hvis den ikke er fuldt pakket. Dette fungerer også godt, og kan justeres med nogle små plastikspænder.

På siden af tasken findes også to holdere af metal til, hvad jeg tror er, isøkser.

Fronten

Fronten af tasken er lavet af en form for tynd mesh. Meshen er gennemgående hele vejen ned og er meget åndbar og bliver ikke for varm under aktivitet. På fronten af meshen findes to brystlommer med lynlås lavet af et stretch materiale. Lommerne kan udvides når man putter gels, handsker, telefon m.m. ind. Lommerne kan rumme mere end man tror, på grund af det strækbare materiale. På lynlåsen sidder et lille stykke snor så man bedre kan få fat på farten. Dette er også taskens svage punkt. Undervejs i testperioden er syningerne til netop disse lommer gået op ved lynlåsen. Det er noget jeg håber at Black Diamond får fikset inden det færdige produkt kommer på gaden.

På fronten findes også to stretchlommer med elastisk lukning til softflasks eller faste drikkedunke. Om man bruger det ene eller andet er en smagssag, men hvis man bruger softflasks, støder man her ind i et mindre problem. Som flaskerne bliver tømt er min erfaring at de også blive mere uhåndterbare. På denne taske findes der yderligere 2 lidt større stretchlommer, også med elastisk lukning foran lommerne til flaskerne, og hvis disse lommer er fyldt er det svært at få flaskerne ordentligt på plads i de bagvedliggende lommer. For mig ligger løsningen i at bruge faste flasker, men så skal man leve med skvulpen under løb.

Brugertest af Black Diamond Distance 15 rygsæk

Foto: Rune Yates

Fronten af tasken lukkes med to plastikspænder på elastikker. De kan justeres op og ned på tasken, så de passer til alle kropsbygninger og på grund af den elastiske snor mellem plastikstykkerne følger de kroppens bevægelser under aktivitet og er på ingen måde generende. Faktisk føles tasken når den er fyldt, virkelig rar at have på.

Opsummering

Denne nye type vest/taske fra Black Diamond fungerer super godt. Den er rar at have på og føles behagelig under aktivitet om end det er løb eller hike. Taskens klare plusser er lommerne på siden til stave, membranen ind mod ryggen, og den vandtætte bagside, som gør tasken ”vandtæt”. Designet trækker også op og det virker som om at man arbejder ud fra devisen ”Less is more”. Det den kan gør den godt. Det sidste plus er også taskens alsidighed. Den kan både bruges til længere løb, til fra arbejde, men også til længere vandreture/fasthikes.

Minusserne er de dårlige syninger ved lynlåslommerne (som forhåbentligt bliver fikset) og den problematiske brug af softflasker når de forreste lommer er fyldte.

Alt i alt en vest/taske der på alle måder kan konkurrere med de andre på markedet. Jeg skal i hvert fald have fingrene i en af dem når de kommer til næste år.

Carsten Skov siger om Black Diamond Distance 15

Indtrykkene fra Carsten er opsamlet i en samtale i butikken og efterfølgende nedskrevet. 

Rygsækken blev brugt på ca. 200 km løb og tilsvarende mængde cykeltur. Carsten pendler til og fra arbejde, samtidig med han får klaret dagens motion, så Black Diamond Distance 15 har indeholdt Carstens skiftetøj til 2-3 dage – 2 par bukser, 3 t-shirts, sokker, undertøj, regnjakke og en 13″ bærbar, og det har fungeret fint.

Black Diamond Distance 15 er også blevet brugt som løbevest uden indhold i hovedrummet. Også på dette punkt har den fungeret rigtig godt. Kompressionssystemet kan trække rygsækken sammen, så den ikke flapper

Også anvendelig på dagsture med familien

På familieferien på Langeland var Black Diamond Distance 15 også i brug som dagsturssæk. Her indeholdt den familiens mad i nogle plasticbøtter, 4 liter vand og nogle energi barer + lidt ekstra tøj og jakker. Her var det godt at toppen af rygsækken er fleksibel i lukningen, da det betyder at rygsækken kan overfyldes.

I begge sider af rygsækken er der en seperat lomme, med plads til en Black Diamond Distance vandrestav i hver. Denne feature fik Carsten ikke udnyttet, men lommerne kom i brug for at holde styr på almindelige ½ liter plastic vandflasker. Der var lommerne perfekte i størrelse.

Det er lækkert med elastik justeringen i siden af Black Diamond Distance 15 rygsækken. Umiddelbart virkede det lidt klodset, men da rygsækken kom på kroppen var det meget behageligt.

Når rygsækken blev brugt i mere almindelige situationer, sad den også fint. Den kan sagtens bruges uden at brystremmene er lukkede til.

Brugertest af Black Diamond Distance 15 rygsæk

Foto: Rune Yates

Lynlåslommen på skulderstroppen har plads til en rimelig stor telefon. Dog ikke Carsten’s one+ 5T, men en Samsung Galaxy 8+ glider fint på plads i lommen (7,2×16 cm)

På løbetur lå en UltrAspire 2 liter blære stabilt i den seperate lomme.

Rygsækken er udstyret med en let rygplade, som gør den stabil. Denne plade holder sved væk fra indholdet i rygsækken, og det er rigtig fedt. Pladen er meget åndbar, så man føler ikke at det bliver ekstremt tæt og varmt på ryggen.

Carsten har løbet med Black Diamond Distance 15 rygsækken i en meget varm periode, og med kun en tanktop på overkroppen. Alligevel har der ikke været problemer med skarvsår eller slid mod huden fra rygsækken.

Brugertest af Black Diamond Distance 15 rygsæk

Foto: Rune Yates

Lommerne har plads til telefon, nøgler og creditcard. Softbottle i netlommen. Det er ret fedt at kompressionen på den yderste, laveste lomme også komprimerer den inderste, øverste lomme.

Forbedringer til Black Diamond Distance 15

Lukke metoden på hovedrummet er en strop og en hægte. Det er lidt besværligt at klare mens man står med rygsækken i hænderne. Man mangler simpelthen en hånd.
Der er en bærestrop i toppen af rygsækken. Den er generende, når man har rygsækken på, fordi man kan mærke den i nakken. Det er ikke et stort problem, fordi man bare kan gøre den fast med lukkestroppen, når man alligevel lukker hovedrummet på rygsækken.

Pris og tilgængelighed

Black Diamond Distance 15 rygsækken rammer hylderne i foråret 2019 og kommer til at koste cirka 1.400,-