Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Den 11. februar tager Kristina Schou Madsen og jeg til Kilimanjaro med drømmen om, at slå den hurtigste kvindelige tid til toppen og ned igen. Kilimanjaro er 5.895 meter højt, og Afrikas højeste bjerg. Vi skal løbe 41 kilometer og stige lidt over 4000 højdemeter. Det bliver en stor fysisk og mental udfordring, hvor specielt den tynde luft oppe i højden bliver en stor faktor.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Kristina Schou Madsen og Josephine Dewett som sammen vil prøve, om de slå hurtigste kvindelige tid op og ned af Kilimanjaro. Foto: Red Bull, Jesper Grønnemark

Ud over god fysisk form, er hvilket udstyr, vi vælger at tage med en vigtig faktor. Herunder vil jeg beskrive overvejelserne omkring nogle af de vigtigste ting, som kommer med til Afrika og Kilimanjaro.

Stave aflaster benene

Der er mange blandede meninger omkring brugen af stave. Jeg har det meste af mit liv, været modstander af at bruge dem. Jeg syntes, det var for gamle mennesker, som var ude at gå stavgang, og at de var mere i vejen end til gavn. Men tiden ville vise, at jeg blev klogere.

Sidste år var jeg til Baise Outdoor Challenge i Kina, med Team Outdoor Rødovre, og der fik jeg lidt af en øjenåbner. Drengene havde på alle løbene brugt stave, jeg havde ikke. På sidste og fjerde etape, skulle vi løbe 30 kilometer igennem regnskov og bjerge. Jeg var ikke bare træt, men helt udkørt. Erling sørgede som altid, for at få mig trukket afsted, og fodret mig med geler og vand. Med stædighed fik jeg mig bevæget fremad, men mine ben var ved at være færdige.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Black Diamond stavene har jeg anvendt en del på mine træninger i Hasle Bakker, hvor jeg har løbet op og ned af den samme bakke for at få en masse højdemeter i benene.

Da jeg fortalte Lars om min situation fik jeg, lidt mod min vilje, hans stave stukket i hænderne. Hold nu op, det var lige pludseligt overkommeligt at komme opad! Jeg måtte så erkende, at stavene faktisk havde et formål. Siden er jeg blevet rigtig glad for at bruge dem.

Hvornår skal man bruge stave?

Det er et rigtig godt spørgsmål, og svaret er garanteret forskelligt alt afhængigt af, hvem man spørger. Jeg er blevet glad for at bruge dem op af. Opad føler jeg, at jeg kan tage noget af arbejdet fra mine ben, ved at bruge mine arme noget mere med stavene.

Man skal dog ikke tro, at man bruger mindre energi, ved at bruge stavene opad. Den energi man sparer i benene, forbruger man oppe i overkroppen i stedet for. Der er dog den fordel, at man sparer kræfterne i benene, så man kan løbe længere.

Jeg vil dog selv, kun bruge stavene i teknisk nemt terræn. Hvis jeg eksempelvis løber i et stenfelt, vil jeg gerne have mine arme frie. Jeg bruger armene meget til at holde balancen med, og til at skubbe fra på en sten hist og her.

Derfor vil jeg aldrig bruge stavene nedad, selvom mange er stor fan af det. Jeg bruger mine arme meget nedad til at svinge kroppen ned over sten og klipper, og i værste fald vil jeg have dem fri til at kunne tage fra med. Det vil dog for mange vandrere være en fordel for at holde en bedre balance. Jeg går sjældent nedad, det foregår for det meste i løb.

Da jeg veksler meget med, hvornår jeg bruger mine stave og ikke gør, er de foldbare Black Diamond stave et godt valg for mig. Jeg kan nemt folde dem ind og ud, alt efter hvornår jeg har behov for dem. Da de er lavet af carbon, er stavene dejlige lette. Jeg får derfor ikke meget ekstra vægt i rygsækken, når jeg ikke bruger stavene.

Husk at passe på hovedet

For at komme op på toppen af Kilimanjaro af den korteste mulige rute, skal man op over Arrow Gletsjer. Ruten har været helt lukket tidligere på grund af dødsfald og stor risiko for stenskred, da gletsjeren ligger længere oppe og smelter, og da kan sætte stenskred igang.

Vi har haft mange overvejelser omkring rutevalg, og vi er endnu ikke helt fastlagte på, om vi løber op over Arrow Gletsjer. Beslutningen bliver taget dernede, hvor vi vil gå op og kigge på, hvor farlig ruten egentlig er.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Det er vigtigt at passe på sit hoved. Til EM i adventure race i Rusland havde jeg en multisportshjelm på hovedet næsten hele vejen, som jeg havde lånt af Lars.

Jeg har desværre ikke selv en multisportshjelm, men jeg har derimod en klatrehjelm fra Petzl og den burde også passe godt nok på mit hoved. Hjelmen kan alligevel kun beskytte imod småsten. Hvis større sten kommer ned, så er hjelmen alligevel intet værd.

Stenskred er en reel risiko i bjergene

Jeg har flere gange i alperne oplevet stenskred. Det er en oplevelse, som man gerne vil være foruden, ihvertfald hvis man er helt tæt på. Heldigvis har jeg kun været for tæt på en gang. Resten af gangen har jeg kun set dem på afstand. Hver gang bliver man mindet om, hvor lille man er, og hvor stor magt bjergene har.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Mange steder i bjergene er ganske tilforladelige. Foreksempel på billedet her i Norge , er der ingen fare for, at jeg får sten i hovedet. Det er et sted for turister, og der er derfor ikke de store fare, så længe man bevæger sig rundt på de afmærkede stier.

Det eneste man kan gøre, for at undgå at blive ramt, er at gøre sig så lille som overhovedet muligt. Helst bag en stor sten eller klippe. Der er dog desværre ikke den store advarsel, inden stenene kommer flyvende, så man skal reagere hurtigt. Nogle gange kan man høre småsten, som triller ned af bjergsiden. Det lyder næsten som en hest der kommer galoperende. Ellers er det bare om, ikke at være det forkerte sted på et forkert tidspunkt.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Mig off-road i et stenfelt i Norge. Det er dog længe siden de er faldet ned, så heller ingen fare her.

Heldigvis er de fleste normale vandreruter for turister lagt steder med minimal risiko for stenskred. Men hvis man vil ud og lege bjergbestiger, så stiger risikoen også for, at opleve den mere vilde side af bjergene.

Ekstra, men vigtigt udstyr

På mine ture plejer jeg normalt at være minimalist. Ekstra udstyr er ekstra vægt, men man skal heller ikke være for minimalistisk, det skal jo også blive en god og sikker tur.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Der var styr på udstyret til EM i Adventure Race i Rusland. Kristina og jeg slipper for andet end en hjelm, når det kommer til klatreudstyr på Kilimanjaro.

Solbriller beskytter øjnene, også mod sneblindhed

I bjergene er det vigtigt at have solbriller med, specielt når man kommer så højt op at der ligger sne. Når man kommer op i sneen, solen skinner og det hele er smukt, er det suverænt vigtigt, at man bærer et par solbriller. Hvis man ikke gør det, så går man stille og roligt hen og bliver sneblind.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

To gode venner og jeg legede bjergbestiger for en dag i Schweiz. Alle tre havde solbriller på hele vejen.

Sneblindheden kommer af solens UV-stråler som reflekteres i sneen, og efter noget tid bliver man blind. Det er heldigvis blot for en tid, for efter et cirka et døgn, vender synet tilbage. Heldigvis kan det forebygges med nogle gode solbriller. Hvis man vil forebygge sneblindheden helt, så skal man vælge solbriller, der lukker så tæt om øjnene som muligt, eksempelvis skibriller.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Solbriller er vigtige i bjergene, specielt når man er oppe i sneen. Her er jeg dog midlertidigt blevet fanget i en sky.

Jeg har i mange år brugt billige solbriller, som jeg har købt i bilka eller andre steder til en halvtredser. Der er den fordel, at de er billige, og jeg derfor ikke bliver for ked af det, når de går i stykker eller bliver væk – hvilket mine har tildens til at gøre. Jeg har dog tænkt mig at købe nogle bedre solbriller til Kilimanjaro turen, da de beskytter meget bedre, end de billige gør. Jeg har udset mig nogle Oakley solbriller, jeg har dog ikke helt bestemt hvilken af deres mange solbriller, som jeg helst vil have endnu.

Gaiters holder skoene fri for sne og grus

Et andet stykke udstyr jeg overvejer, om jeg skal have med, er gaiters. Jeg har kun brugt dem få gange, og det har været for at undgå at få sne i skoene om vinteren.

Når jeg har løbet Thy Trail Maraton, snakker folk altid lystigt om gaiters. Hvor vigtige de er, nu hvor løbet foregår så meget i sand. Jeg har dog aldrig brugt dem til løbet. Jeg får sand i skoene, men aldrig så meget, at jeg er blevet generet af det.

Historien er dog anderledes på Kilimanjaro, her er der sne, små lavasten og støv. Derfor har jeg bestemt mig for, at jeg vil løbe med gaiters. Det ville være surt, at skulle tømme skoene flere gange undervejs og forhåbentligt det kan forebygge vabler.

Et par lette gaiters beskytter mod småsten, grus, sne og andet terræn i skoene uden at tilføre noget særlig vægt. Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro.

Et par lette gaiters beskytter mod småsten, grus, sne og andet terræn i skoene uden at tilføre noget særlig vægt.

Energi, der skal brændstof på maskinen

En rigtig vigtig ting at have med er energi. Vi håber på, at kunne løbe op på cirka 7 timer og ned igen på 3 timer. Dog er det vigtigt at have lidt ekstra energi med, da det er en ting, som man på ingen måde må gå ned på.

Der findes et hav af forskellige udbydere af energiprodukter. Jeg har prøvet mange forskellige, og har fundet frem til, hvad der virker bedst for mig. Jeg løber altid med geler med koffein og med energi og tabs med elektrolytter i drikkedunkende.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Vi vil også nyde godt af nogle RedBulls undervejs på Kilimanjaro.  Foto: Red Bull Jesper Grønnemark.

Da det er et længere løb, kan jeg ikke løbe kun på væske og geler. Jeg skal derfor have noget fast føde indenbords. Der er jeg blevet stor fan af Clif Bar, som er en energi- og myslibar.

Afgang mod Kilimanjaro lige om lidt

Der er under to uger, til vi tager afsted, og der er stadigvæk mange små ting, som vi skal have styr på. Jeg har foreksempel stadigvæk ikke bestemt mig endnu for, hvilken pandelampe jeg vil løbe med eller hvilke sko jeg vil have på. Men en ting er stensikkert, jeg glæder mig til at komme afsted og opleve Kilimanjaro.

Josephines overvejelser om udstyr til løb på Kilimanjaro

Vi glæder os begge to til at skifte den danske skov ud med sten og klipper  på Kilimanjaro. Foto: Red Bull Jesper Grønnemark