Randonee som konkurrence form

Lars Bukkehave fra Team Outdoor Rødovre har gennem flere år fokuseret på Randonee i vinter perioden og i år har det været hans primære fokus. Dette har udløst en plads ved EM i Randonee, men hvad er nu det for en størrelse har flere spurgt.

Randonee er en ski disciplin hvor du både går op ad bakke og kører nedad igen, dette kan bedst forklares som en kombination af langrend og alpin. Det kræver god kondi opad og god kører teknik nedad. Der benyttes en alpin ski med en randonee binding samt en randonee eller alpin støvle. De fleste kender randonee fra ture hvor en gruppe venner går en toptur med eller uden guide.

Denne turformen er blevet sportificeret, hvor en markeret forud bestemt rute skal gennemføres hurtigst muligt uret stopper ikke undervejs. Den hurtigste person gennem ruten er vinderen.
Sporten kaldes også Ski Monuntaineering (forkortet SKIMO), da ruten ofte er teknisk og oprindeligt var en ski bestigning af et bjerg. Fra dal til top og retur til dalen igen.
Undervejs skiftes mellem hurtig gang opad med skin under skiene, skøjte teknik uden skin, gang med ski på rygsæk ofte med crampons på skistøvlerne, rappelling med ski på rygsæk, ski kørsel nedad enten siddelæns skransning, hurtige kortsving, store carving sving eller døds plov direkte i faldlinjen. Der vælges den hurtigste teknik efter forholdene.


Under en Skimo konkurrence bruger man ofte 75% af race tiden med at gå opad og kun 25% ned ad. Derfor er ønsket en så let ski og støvle som muligt, der lige akkurat kan bringe dig sikkert nedad 25-50 graders. Et par konkurrence Randonee ski med binding har en samlet vægt på omkring 1500 gram, og stabiliteten minder mest om fjellski.

Sporten er organiseret under ISMF (International Ski Mountaineering Federation) http://www.ismf-ski.org/ – Hvor der skiftende år afholdes EM og VM samt en årlig Worlds cup serie. I Danmark er sporten organiseret under Dansk Skiforbund og har været medlem af ISMF siden 2018.

Inden for Randonee/Skimo findes 6 discipliner:
Sprint
En kort hurtig meget intenst konkurrence. Denne indeholder et kort løbe stykke på ski (10 højde meter), efterfulgt af en sejl passage hvor Kick turns (lappekast) er nødvendigt (40 højdemeter), derefter tages skiene af og sættes på rygsækken hvor der løbes på trappetrin i sneen (20-30 højdemeter), skiene tages på igen og der løbes til toppen af alpin bakken (10 højdemeter), skinnene tages af skiene og bindinger samt støvler sættes i ski mode, der køres nu en slalom bane ned ad (80 højdemeter). Efter et 180 grades sving skøjtes det sidst stykke i mål (10 højde meter). Konkurrencen har en vindertid på 3-3,5 minut og køres i heat af 4 deltagere samtidig, de bedste går videre til en semi og finale. De mange skift og den korte distance gør konkurrencen meget intens.

Vertical race
Denne konkurrence indeholder kun positive højdemeter og hele vejen kan skiene beholdes på fødderne. Der løbes 500-700 højdemeter opad og konkurrencen slutter på toppen efter 30-40 minutter. Fra trail kendes konkurrencen som modbakke løb.


Individual

1600 til 1900 højde meter skal tilbagelægges over 3 opstigninger og nedkørsler. Ruten er spektakulær går ofte over en top eller bjerg karm. 85% af ruten er med sti på benene mens 10% er til fods med ski på rygsæk. Ruten er primært i off-pisten men med gåede skispor på opstigningerne.
Denne distance kan starte eller slutte i områder uden sne, hvor deltagerne løber i skistøvler på skov trails med ski på rygsækken denne del må max udgøre 5%.

Team Race
Denne distance udføres af 2 personer som følges hele vejen. Konkurrencen har over 2100 højde meter og en max vindertid på 3 timer. Ruten indeholder flere tekniske passager hvor deltagerne skal gå i reb, klatre via ferata eller rappelle med ski på rygsækken. Team Race er den tekniske distance og betegnes som konge disciplinen inden for Skimo.

Relay race
150 højde meter skal gennemføres som stafet af et hold af 4 deltagere for mænd og 3 for kvinder. Der er 2 op stigninger og 2 nedkørsler pr person. Vindertiden er omkring 20 minutter.

La Grande Course – Lang distance Team race
En serie af 6 konkurrencer for hold af 2-3 personer. Løbene afvikles over flere etaper, hvor hurtigste samlede tid vinder. La Grande Course har en total længde på ca. 350km og 17.000 højdemeter.
http://www.grandecourse.com

Ved EM 2018 på Sicilien Mount Etna konkurrences i disciplinerne Sprint, Vertical og Individual. Konkurrencen afvikles fra Torsdag 22 feb til 25 feb. https://www.trofeointernazionaledelletna.com/

Lars kommer til at kører i Aclima Woolnet og Woolshell Jacket+Pants.