Sentieri del Lys – Italiensk for begyndere

I denne artikel får du inspiration til din næste vandretur. Jeg vil vise hvordan du nemt og billigt kommer af sted til Alperne for at gå Sentieri del Lys. En rute med gode udsigter, gode senge og god mad. Kan man ønske mere?

I midten af efteråret i år var jeg inviteret til at besøge den relativ nye vandrerute i området under Monte Rosa – Sentieri Del Lys. En af mine kunder, Peter, der er kommet i butikken igennem nogle år, havde sat mig i forbindelse med en gruppe af lokale ildsjæle, som gerne ville vise mig og andre deres smukke dal.

Sentieri del Lys - Udsigt fra dalen mod Monte Rosa

Udsigt fra Anderbatt mod Monte Rosa. Anderbatt er det næstsidste overnatningssted på ruten. Herfra går ruten op – op – op til Oreste Hutte i ca 2900 meters højde. En smuk tur igennem let skov vekslende til højalpint terræn.

Gressoney dalen med floden Lys, som løber sydover fra gletcherne omkring Monte Rosa, er et varieret område, hvor vandreruter i massevis tilbyder nemt tilgængelige oplevelser i bjergene. “Sentieri del Lys”-ruten er sammensat for at tilbyde vandrere en varieret oplevelse. Overnatnings faciliteterne er gode og serverer dejlig mad. Vigtigst af alt: Udsigterne er store i Monte Rosa massivet.

Peter bor halvdelen af året i Gressoney dalen, og han havde sendt mig et program for weekenden. Det omfattede fremvisning og/eller bespisning på i alt 8 af de 10 hytter, som ligger i forbindelse med Sentieri del Lys. Det gik dog ikke kun ud på at spise. Vi skulle også gå 2 ture på ca 10 km hver – en lørdag og en søndag.

Gode oplevelser på Sentieri del Lys

Sentieri del Lys - Frokost på Anderbatt

En hurtig frokost anretning på et af overnatningsstederne. Kun lokale råvarer. Vi var 3 om at dele.

Især 2 ting overraskede mig: Alle steder, hvor vi kom frem var værelser meget rene, velindrettede og i lækker kvalitet. Alle hytterne var også meget flot vedligeholdt og i det hele taget i en god kvalitet. Den anden ting, som jeg blev overrasket over var det kulinariske niveau. Jeg er ikke den store madkender, men jeg kan godt genkende lækker mad, når jeg ser og smager det. Det har var rigtig lækkert.

Selv prisen var god – omkring 500 kr. pr. dag for hver person incl både morgenmad og aftensmad. Jeg synes det var rørende billigt.

Sentieri del Lys - rutemarkeringer

Rutemarkeringer er tydelige, og let læselige.

En tredje ting jeg lagde særlig mærke til, var markeringerne som gjorde det nemt at følge vandreruterne. Jeg er vant til at følge de skandinaviske markeringer, der ofte blot er en malet plet på et træ eller en sten med jævne mellemrum. I alperne har jeg oftest set de klassiske rød/hvide firkanter i mere eller mindre slidt stil. På stierne i Gressoney dalen er der klare gule cirkler med et sort rutenummer indeni cirklen. Desuden er der skilte når en sti forgrener sig i flere retninger. Disse markeringer gjorde det meget nemt at følge og finde den rette vej.

Det er naturligvis altid vigtigt, at have kort og kompas med, men for det meste er det ikke nødvendigt at bruge det ret meget. Jeg har fundet et GPS-track på hele ruten, som du kan se i Google maps. Mange steder i dalen er der fin netforbindelse, så du kan bruge telefonen til at navigere efter. Ellers kan du også downloade offline kort og et GPS-spor. Hvis du vil downloade sporet til din GPS eller telefon, så er der link til filen her.

Sentieri del Lys – et overblik

Selve vandreruten starter i den sydlige ende af Gressoney dalen i byen Pont Saint Martin og går herfra op i bjergene mod nordøst. På 4. dagen krydser ruten hen over dalen og fortsætter på den vestlige side. På 7. dagen går turen igen op i det alpine terræn, hvor ruten slutter i en bjerghytte med solterrasse og fantastisk udsigt.

Hele ruten er beregnet til 7 overnatninger/8 dages vandring, men hvis man ikke helt har det til rådighed, kan man godt lægge 2 etaper sammen her og der, hvis man har styrken til det. Det er også en mulighed at nøjes med halvdelen af ruten.
Her er lidt grunddata om hele ruten:

Udgangspunkt: Pont Saint Martin

Slutpunkt: Staffal

Distance: 92 km

Højdeforskydning: 7330 højdemeter op og 5830 højdemeter ned.

Sæson: Juli til september

Data på de enkelte etaper kan du finde i et Google Sheet her. Der er alle start- og slutpunkter, distancer og link til billeder af kortudsnit.

Sådan kommer du herfra til Sentieri del Lys

Easyjet og SAS har begge direkte forbindelse fra København til Milano Malpensa (MXP). Derfra er det ca 1½ times kørsel ad motorvej hen over Po-sletten til Pont Saint Martin, og billeje koster nærmest ingenting i Malpensa. Se på dette link og vælg disse 2 udlejningsbureauer, som har de bedste priser:

www.rentalcars.com – Interrent eller Firefly.

Peter Massen – danskeren som bor i dalen – siger, at begge selskaber er både til at stole på og har gode biler. Hvis man alligevel kun skal 2 personer fra lufthavnen og retur, kan det klares i en lille bil til under 100 kr/dag.

Hvis du gerne vil undgå at skulle leje bil, kan du prøve at arrangere med Peter, at I bliver hentet i Malpensa lufthavnen og kørt til Pont Saint Martin – og retur, når I skal hjem.

Alternativt kan du også bruge en busforbindelse. Fra Malpensa lufthavnen går der bus til Pont Saint Martin et par gange eller 3 om dagen for sølle €25 for en enkeltbillet. Det kan være du bliver nød til at afvente køreplanen lidt. De bliver ikke planlagt ret lang tid i forvejen.

Det er heller ikke sikkert planen passer perfekt sammen med din flyvers ankomst til lufthavnen, men billigt – det er det!

Se mere på dette link: Arriva

Luksus vandreturen

Der er mange, som foretrækker at gå med en lille oppakning hen over dagen. På Sentieri del Lys er dette også en mulighed. Din store bagage kan blive transporteret fra hytte til hytte, så du kun skal medbringe det nødvendige til dagen. Hvis du foretrækker denne slags tur, så skal du også tage kontakt til Peter Massen på peteriverden(a)gmail.com. Han kan også sørge for at booke overnatningsstederne for dig. De fleste hytter er små og har ikke plads til flere end 12-15 personer ad gangen, så det er bedst at bestille plads på forhånd.

God tur i de italienske alper – måske ses vi i Gressoney dalen i løbet af sommeren.