Test af OMM Mountain Raid PA 1.0 Sovesystem

Kan man overhovedet holde varmen i sådan en halv sovepose? For at finde ud af hvor godt det virker, har jeg testet OMM Mountain Raid sovesystemet af i mit shelter i baghaven. Det gik faktisk bedre end jeg havde troet.

OMM er en engelsk producent af grej til adventurerace. Deres fokus er naturligt landet på dette da de igennem 50 år har arrangeret “The Original Mountain Marathon”. Forkortes “The OMM”.

Alt deres grej er beregnet til at blive brugt i The OMM, som hvert år foregår et nyt sted i Storbritannien. I dette jubilæumsår foregik eventet i Yorkshire ultimo oktober, men OMM arrangerer også løb andre steder i verden: Japan i forrige uge og de var på Island i maj tidligere i år.

Når deltagerne i The OMM skal vælge grej, skal de tage hensyn til at de skal bære det på hele turen. Der er forskellige distancer, men når den “korte” strækning betyder omkring 10 timer på ruten over 2 dage, er det oplagt at grejet skal veje så lidt som muligt, hvis det skal flyttes i en nogenlunde anstændig hastighed. Længste distance i løbet i Yorkshire var på 85 km med 4000 højdemeter. Alle distancer er fordelt på 2 dage for at deltagerne også skal slå lejr undervejs.

Når deltagerne skal vælge sovesystem, tænker de naturligt nok meget på “Hvad vejer det”?

OMM Mountain Raid SovesystemMountain Raid sovesystemet

OMM har designet en halv sovepose – Mountain Raid 1.0 PA, som kan kombineres med en af deres fiberforede jakker – Mountain Raid Hood Jacket. Jakke og pose holdes sammen af op til 8 knapper, hvor jakke og pose passer sammen. Da jeg er omkring 192 cm høj kunne jeg kun bruge de 2 øverste knap-sæt, så under testen af sovesystemet var jakke og pose samlet med i alt 4 knapper.

Fordelen ved kombinationen af en foret jakke og en halv pose, er en ret voldsom vægtbesparelse. Hvis man under alle omstændigheder skal bruge en varm jakke i løbet af dagen, kan man også lige så godt sove i den om natten.. Så sparer man halvdelen af soveposens vægt.

OMM Mountain Raid Hood Jacket Jakken er væsentligt kraftigere foret end pose-delen. Således har soveposen på oversiden fyld svarende til 60 gram/m2 og i bunden svarende til 40 gram/m2. Jakken har fyld svarende til 100 gram/m2. Det kan virke forfejlet med så stor forskel, men erfaring viser at det er langt vigtigere med kraftig isolering på overkroppen end på benene. Den oplagte forklaring er at benene har stort set kun muskler der er relativt store, og nemt holder varmen. Overkroppen har meget andet, som ikke producerer varme, og derfor skal bruge de relativ små muskler til at producere den varme, som skal holdes tæt om kroppen af isoleringen.

Sådan testede jeg Mountain Raid systemet

Jeg foretog testen på samme måde som jeg har gjort så mange gange før (med andre soveposer):

  • Jeg lagde mig til at sove i mit shelter i baghaven på et Klymit Insulated Static V Lite.
  • Jeg havde Aclima Warmwool undertøj på – lange ærmer og lange ben.
  • Jeg brugte en silkelagenpose indeni soveposen.
  • På silkelagenposen var fastgjort en Garmin Tempe, som hele tiden registrerer temperaturen indeni soveposen. Temperaturen bliver overført til Garmin uret, der ligger udenfor soveposen. Et andet Garmin ur registrerer temperaturen i luften omkring

Det var en lidt for kold nat til at sove komfortabelt i dette ultralette sovesystem – omkring 5 grader. Derfor blev testen afsluttet lidt før tid, men på de 2 timer jeg lå og småfrøs, fik jeg data nok til at kunne danne mig et grundlag for en konklusion.

Hvordan gik det så

For det første skulle jeg lige bakse lidt for at komme på plads med lagenposen inden i jakken/posen. Det er naturligvis lidt sværere, når der også er ærmer. Det endte med at lagenposen kom op langs med ryggen og op under armene. Ikke perfekt, men det bedste der kunne lade sig gøre.

Med lagenposen på plads, lagde jeg mig til rette på ryggen med armene over kors på brystkassen. Det er min erfaring at jeg holder varmen bedst på denne måde, og at jeg sover mest og bedst sådan. Især når sovesystemet ikke er helt varmt nok til at isolere mod kulden i luften. Med en udetemperatur i shelteret på 5 grader, var jeg klar over, at det ville blive en kold nat i et ultralet sovesystem, som OMM Mountain Raid jakke og pose er.

Det lykkedes mig at få godt 2 timers søvn. Så vågnede jeg og kunne mærke at kulden begyndte at nå ind til mig igennem isoleringslagene. Der var ikke et bestemt sted, hvor isoleringen virkede for tynd. Det var en generel kold fornemmelse i de 5 grader.

Jeg kapitulerede efter ca 2 timer og 20 minutter. Så rykkede jeg ind i soveværelset, hvor der er 16-18 grader varmere.

Herunder kan du se de 2 grafer, som viser temperatur kurverne. Først den kedelige – udetemperaturen i shelteret:

Temperatur udenfor Mountain Raid sovesystemetSom det ses, så strækker målingerne sig over ca 2 timer og 20 minutter. Temperaturen er jævn – 4 grader i den første time og stiger så til 5 grader.

Temperaturen inden i sovesystemet ses på grafen herunder:

Temperatur inden i Mountain Raid sovesystemet

Efter en tilpasning af temperaturmåleren i de første 20 minutter, ses det at temperaturen ligger jævnt på 25 grader igennem de 2 timer og 20 minutter. Temperaturstigningen efter 2,5 time skyldes at jeg tog ekstra isolering på, så det er ikke relevant. Jeg kan altså holde en temperatur i posen/jakken, som er ca 20-21 grader over omgivelserne. Jeg ved fra andre tidligere test af soveudstyr, at jeg skal have ca 30 grader i soveposen for at sove uforstyrret af kulde. Så hvis udetemperaturen holder 10-13 grader, fungerer OMM Mountain Raid sovesystemet altså fint for mig.