The hARz Adventure Race

Det er ved at være længe siden, at jeg har trukket i adventure racer dragten. Der er gået et halvt år, og i den tid har min træning primært koncentreret sig omkring løbetræning frem mod min Kilimanjaro tur i februar. Omkring nytår spurgte nogle adventure venner mig, om jeg ville med til Harzen i april og køre det tyske adventure race The hARz. Det kunne jeg selvfølgelig ikke sige nej til.

Løbet er 275 km langt, hvor man undervejs cirka skal cykle 190 km mountainbike, bevæge sig 85 km til fods, 13 km bike and run og 4 km kano.

Oversigten over The Harz Adventure Race.

Optakt og træning til The hARz

Idet jeg i februar havde Run Up Kilimanjaro projektet, havde jeg længe trænet specifikt på løb og havde været i Afrika hele februar måned. Da jeg kom hjem igen start marts, havde jeg et par rolige uger. En ting jeg havde lært sidste år, var at lytte til kroppen. Den sagde til mig, at jeg havde brug for lidt ro, da jeg havde stresset den til det yderste under andet topforsøg. Efter de rolige uger, var jeg igen oppe i gear.

Da Team Outdoor Rødovre kørte EM i Rusland bestod meget af racet af kajak. Derfor lå der mange træningstimer inden i kajak.

Til The Harz er der ingen kajak og kun 4 km kano. Det er heldigt for mig, da jeg slet ikke er i træning til kajak og 4 km kan man altid klare i kano, specielt når det er ud af knap 300 km samlet race.

Løb og cykling

Jeg er heldigvis i god løbeform. Derimod er min cykelform nok desværre ikke noget at prale af. Jeg har næsten ikke fået cykeltrænet. Mountainbiken er dog fundet frem igen nu, og jeg har været ude at træne på den nogle gange. Frem mod DM kørte jeg et specifikt cykelprogram, som virkelig gjorde mig stærk på cyklen. Desværre nåede jeg ikke at genoptage det program inden Harzen.

Heldigvis har jeg kørt en masse styrketræning, som burde give mig en god styrke på cyklen og min kondi fra løb kan jeg også tage med op på cyklen, så jeg er fortrøstningsfuld.

Desværre har jeg ikke fået cykeltrænet så meget i år. Sidste år fik jeg tilgengæld mange timer i sadlen. Her mig på toppen af Skagen efter knap 500km cykling fra den tyske grænse.

“Hyggeholdet”

Målsætningen for mit hold, Team Aarhus Adventure, er ikke at vinde racet. Vi har derimod en plan om, at vi skal hygge os og have en stor og flot oplevelse sammen, imens vi kører et så fejlfrit race som muligt. Så må vi se, hvor langt det bærer os på resultattavlen.

Det det hele drejer sig om, at have det sjovt, mens man dyrker den sport man godt kan lide. Her fra sidste års Kong Vinter, velarrangeret af Lars Bukkehave.

Jeg glæder mig til at prøve at køre på et hold, der er med for oplevelsens skyld mere end resultatet. Det bliver meget anderledes for mig at prøve, og jeg er spændt på, om jeg kan lade være med at gå i vild konkurrence mode, når jeg står på startstregen.

Cykeludstyr

The Harz er heldigvis ikke så krævende udstyrsmæssigt som andre adventure races jeg har prøvet. Vi har mountainbike og orienteringsløb som de primære discipliner. Derudover er der 4 km i kano. Jeg skal derfor hverken pakke kajak- eller klatreudstyr.

Under halvdelen af racet skal jeg bruge min mountainbike, som jeg skal have lidt reservedele med til såsom geardrop, ekstra kædelink og slanger. Vi skal altså kunne klare at kunne lave vores egne cykler ude til racet, hvis vi skulle være så uheldige at få en defekt. Derudover skal jeg under hele racet have min OMM Classic 32 rygsæk med til at bære udstyr og energi i. Når vi ikke cykler, skal vi medbringe hjelm og cykelsko, så det skal bæres hele vejen.

En stor del af adventure race foregår på mountainbiken. Her i skiftezonen fra cykling til løb under Eagle Race i 2017.

Løbeudstyr

Den nemmeste del af udstyrslisten er til løbe delen af racet. Her skal jeg blot bruge et par løbesko. Jeg har valgt at løbe i INOV Race Ultra 290 som er en udgået model. (et stærkt alternativ kunne være Inov-8 Roclite 315) De er gode både på sti og terræn og så støtter de min fod godt, som er vigtigt, når vi skal ud og løbe så langt som vi skal. Normalt ville jeg have valgt en lettere sko, da jeg godt kan lide at løbe lidt minimalistisk, men det går ikke når vi skal løbe omkring 85 km.

Derudover har vi løbetræk med, til at kunne hjælpe et holdmedlem hvis vedkommende er mere træt eller langsommere end nogle af os andre. Det fungere med en stærk elastiksnor, hvor man via en lille karabin kan klikke to sammen via rygsækkene eller ved at vikle snoren en tur rundt om livet.

Slutteligt er jeg primær navigatør på orienteringen til fods. Det er lidt pinligt, men jeg som tidligere orienteringsløber har lige nu kun to kompasser. Det ene er et pladekompas, som er knækket over. Snoren er derudover også gået i stykker, så der sidder en elastik i i stedet for. Det andet kompas er et tommelfingerkompas fra Silva, men med verdens mest ustabile nål. Heldigvis var der en anden fra holdet med et ekstra kompas, så jeg kan låne til racet.

Jeg glæder mig til at finde vej med kort og kompas igen. Her under VUMB 2017. Foto: Matt Marsh, Grip Grab Media Crew

Andet udstyr

Da vi kommer til at køre om natten, skal vi også have lys med. Jeg har en Gemini Light Olympia 2100 lumens lampe med, med to 4 cells batterier. Derudover tager jeg en lille  reservelampe med.

En anden vigtig ekstra ting, som vi skal have med er førstehjælpsudstyr og energi. Her er det obligatorisk at have survival blanket og kompresbind med. Jeg skal have en del forskellig energi med. Jeg veksler mellem geler, chokoladebarer, scones og snackpølser. Når løbet er så langt, er det vigtigt også at få lidt mad og proteiner til maven. Afvekslingen er også vigtig, da man hurtigt kan køre træt i at spise geler. Det er enormt vigtigt, at man hele tiden får energi indenbords, så man ikke går kold. Derfor skal man gerne have noget med i tasken, man har lyst til at spise.

Af tøj har jeg ikke helt bestemt mig endnu, for hvad jeg skal have på. Det bunder i at vejret på denne årstid kan være meget svingende. Det kan ende med at blive helt sommerligt eller blive rigtig koldt og regnfuldt. Derfor afventer jeg tøjvalg til vi kommer nærmere weekenden, og jeg bedre kan stole på vejrudsigten fra Harzen.  

Klar til adventure race igen! Foto: Honza Zak.

Fedt med adventure race igen

Jeg glæder mig til, at turen på fredag går imod Harzen i Tyskland med holdet. Det har været fedt igen at sidde og regne på energi under løbet, lave udstyrsliste og få styr på alle forberedelserne inden racet. Nu krydser jeg fingre for, at vi går en god tur og en fed oplevelse dernede allesammen.

Følg med på bloggen. Efter racet kommer der en raceberetning fra løbet samt forhåbentligt en lille film fra turen.

I adventure race får man mange fede oplevelser og gode venskaber. Jeg glæder mig til endnu flere oplevelser næste weekend.